Ιστορία του Παρεκκλησίου

Η Αγία Αικατερίνη αποτελεί κόσμημα για την πόλη καθώς αποτελεί ένα από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς των Πατρών. Η Αγία Αικατερίνη βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία ή αλλιώς «τα Γύφτικα» στην περιοχή της Άνω Πόλης. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι εναπομείναντες τουρκαλαβανοί κατά την επανάσταση του 1770 αφού πυρπόλησαν το ναό του Αγίου Ανδρέα, στράφηκαν στο ναό της Αγίας Αικατερίνης του οποίου τα ισχυρά τείχη ανατίναξαν. Μέρος των τειχών διασώζονται μέχρι σήμερα .

Το πηγάδι «φρέαρ» της εκκλησίας που είναι κατασκευασμένο με υλικά και μάρμαρα του αρχαίου Ναού υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Στο εξωτερικό του ναού και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος του υπάρχει εκτός από το φρέαρ και κελλιά παρέχοντας μας την εντύπωση ότι πρόκειται για μετόχι μονής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι υπάρχουν ελαιόδεντρα τα οποία ανήκαν στη Μονή Σινά και προστατεύονταν από τον Μωαμεθανική θρησκεία.

Με αυτές τις ενδείξεις οδηγούμαστε στη πιθανολογία ότι αποτελεί μετόχι του Σινά καθώς βρέθηκε εικόνα στην διαδικασία της ανοικοδόμησης του Ναού η οποία έγγραφε «Εν Σινά όρει Αγίου 1741».

Το έτος 1877 έγινε επέκταση του Ναού προς το βόρειο τμήμα του στηριγμένο σε κίονες και τοποθετήθηκαν παράθυρα. Η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης διατηρείται στο Ναό επαργυρωμένη, αξιόλογη είναι και η εικόνα που βρίσκεται στο τέμπλο με ύφος βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Ο ομώνυμος Ναός σχηματίζει στο πίσω μέρος του πλατεία που φέρει το όνομα της Αγίας. Αποτελεί παρεκκλήσιο του Ναού του Αγίου Δημητρίου.